A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola óvodai feladatellátás helyének funkcióbővítő fejlesztése.

2017. szeptember 1-én indult a „A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola óvodai feladatellátás helyének funkcióbővítő fejlesztése.” című projekt Kisvárdán. A TOP-1.4.1-15-SB1-2016-00073 azonosítószámú projektet a Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Állam és az Európai Unió 37 593 184 Ft támogatásban részesítette.

Funkcióbővítő fejlesztés indul a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában. A fejlesztésnek több irányú célja van: az óvodai feladatellátás színvonalának növelése a mozgásfejlesztést, szabadidős programoknak lehetőséget biztosító terek felújítása által. Valamint az épület környezetkímélő technológiákkal történő költség- és energia-hatékony fenntartás feltételeinek javítása.

Nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a rendszeres sportolásra, aminek elengedhetetlen feltétele egy sportudvar és egy gyerek focipálya létrehozása. Mivel, esős időben nincs lehetőség a gyermekek számára nagyobb térben és a szabad levegőn játszaniuk, ezért egy fedett teraszra is szükség van a kellő mozgásigény, illetve a szükséges finommotoros mozgásfejlődés jegyében. Ezzel együtt a térkövezés is megújul.

Az épület mögött az északi oldalon kerül kialakításra a tervek szerint egy gyerekeknek való hálóval fedett focipálya. A tervezett pálya az OVI-FOCI alapítvány által már több helyre telepített modul alapján 6 x 12 méteres lesz.

Az egyre nagyobb létszámban jelentkező óvodai asztmás, allergiás megbetegedések miatt indokolt egy sószoba kialakítása a megbetegedések kezelésére, enyhítésére, illetve a preventív immunerősítés végett. Ez a különlegességnek is számító fejlesztés az épület keleti oldalán lévő fedett terasz helyén. A helyiség déli oldalán egy külön bejárat készül, hogy a termet az óvoda nyitva tartásától függetlenül is lehessen használni, illetve a használat így nem zavarja az óvoda alaptevékenységét. A helyiség belmagassága túl nagy, így egy gipszkarton állmennyezet készül, melybe süllyesztett ledes spotvilágítás kerül, különböző színű izzókkal, így a helyiség fényterápiára is alkalmas lesz.

A fejlesztések során megújuló energiaforrásokat alkalmaznak a környezettudatos tervezés jegyében. Az energiafogyasztás részbeni kiváltására az épület tetőszerkezetének déli oldalára napelemeket helyeznek el.

A tervezett munkák, tehát a TOP-1.4.1-15-SB1-2016-00073 számú projekt várható befejezési napja 2018. augusztus 31. További információ: Nagy Attila Tamás projektmenedzser, palyazat@nyirgorkat.hu

Megszakítás