„Ma üdvösség köszöntött erre a házra” – megáldották az újfehértói iskola új tornatermét

Az átadó ünnepségen jelen volt több országos, megyei és városi elöljáró: Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Román István kormánymegbízott, Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, Simon Miklós országgyűlési képviselő, Nagy Sándor polgármester, intézményvezetők, valamint a helyi történelmi egyházak képviselői, köztük görögkatolikus lelkipásztorok, helynök atyák, iskolalelkészek.

Készült Magyarország Kormányának támogatásával
Készült Magyarország Kormányának támogatásával

A köszöntők után elsőként Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet. Szent II. János Pál pápa életéről szóló feljegyzésekre hivatkozott, melyekből kiderül, hogy az egyházfő szerette a sportot, a mozgást. Az ő példáját követve az egyházak a hitélet megélésén túl odafigyelnek a gyermekek egészségére, mozgására. Ennek bizonyítéka ez a magyar kormány támogatásával megépült tornacsarnok, melyben a „közösségteremtés, az egészség védelme és a sporton keresztül a lelki élet erősítése is megvalósulhat” – mondta az államtitkár. „A gyermekeink kincsek, ők adják az ország jövőjét” – folytatta, majd az egy héttel ezelőtt bejelentett családvédelmi akcióterv fogadtatására utalt: „Ti, gyermekek, nem teher, nem nehézség vagytok a társadalomnak, hanem öröm: egy olyan befektetés a jövőnek, amelyre szüksége van a nemzetnek, a magyarságnak és a kereszténységnek.”

A nemzetiszín szalagot az államtitkár mellett Ábel püspök, Sivadó Csaba oktatási referens, Simon Miklós és Nagy Sándor vágta el, a jelképes átadás után a szentelési szertartás következett.

Fülöp atya megszentelt olajjal kente meg kereszt alakban az épület négy oldalfalát, Atanáz atya szentelt vízzel való meghintéssel, Ábel atya tömjénezéssel folytatta a szentelést.

Atanáz püspök prédikációját két bibliai idézet köré fűzte. Az első: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra. Jézus Zakeushoz való érkezése által üdvösség köszöntött a Zakeus házára – magyarázta a szentírási szakaszt. Ebbe a tornacsarnokba is belépett ma az Úr Jézus. Nem látjuk még világosan, hogyan is köszönt be ide az üdvösség, csak azt tudjuk, hogy ez az üdvösség mindent jelent, ami szép és jó, boldogság, öröm, itt leginkább a mozgás öröme.”

Az üdvösség mindennapjaink során összekapcsolódik Szent Pál apostol kijelentésével. „Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!” – ennek a gondolatnak az értelmezésével folytatta szavait. A kitartó futás ebben a tornacsarnokban és az életpályánkon is szükségeltetik: önmegtartóztatást, a fegyelmezettséget kell gyakorolniuk a versenyzőknek a kitűzött cél eléréséhez. Nem sokára nagyhét: „egyházunkban két hónapos hosszútávfutást tervezünk” – s arra biztatta a hallgatóságot, hogy „fegyelmezetten fusson a kitűzött célig, Jézus húsvéti jutalmáig”.

A helyi történelmi egyházak képviselői is áldást adtak az Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola új épületrészére és az azt használókra, majd Simon Miklós országgyűlési képviselő tartott beszédet. Újfehértó város fejlesztése érdekében, 2014 óta befektetett beruházásokat sorolt fel, melyek javították az itt lakók életminőségét.

A beruházások között három, oktatással kapcsolatos program is szerepelt – egyik épp ennek a tornacsarnoknak a létrejötte –, melyek „azt bizonyítják, hogy nagyon komolyan vesszük a következő generáció nevelését” – mondta, majd arra is kitért, hogy további oktatási intézményeket fognak a közeljövőben felújítani.

Kocsis Antal újfehértói parókus atya röviden a dinamikusan fejlődő intézmény alig tíz éves múltjára tekintett vissza, majd jelképes ajándékokkal köszönte meg a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult a jelenlegi állapot kialakításához, többek között a három püspök atya munkáját. Az intézmény kialakítása, sőt a bölcsőde és az óvoda épülete is Kocsis Fülöp metropolita támogatásával valósult meg. Orosz Atanáz püspök atya kormányzása alatt fogalmazódott meg az igény a tornacsarnokra. Szocska A. Ábel megyéspüspök pedig támogatta a megvalósítást.

Így a nagyobb pályázati beruházás segítségével korszerű és akadálymentes tornacsarnokkal bővülhetett az épület, melyben bordásfal, kosárlabdapalánk, mászórúd, mászókötél, gyűrű, a szerkezet megóvására szolgáló labdafogó háló, lelátó, valamint négy tanterem kiszolgáló helyiségekkel létesült a földszint plusz egy emeleten – teljes mértékben akadálymentesítve. Az iskola mellett pedig és egy húszférőhelyes parkoló. A kivitelezés 2018. március 6-án kezdődött Petrus Mihály újfehértói egyéni vállalkozó munkálataival a Nyírségterv Kft. tervei alapján.

A projekt az EGYH-KCP-16-P-0116 azonosító számú egyházi támogatással valósult meg.

Szöveg és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Megszakítás