Lezárult az Iskolai Közösségi Program megvalósítása a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeiben

2018/2019-ben az EFOP-3.3.5-17-2017-00062 projekt keretében napközis és bentlakásos táborok ígértek kikapcsolódást a Nyíregyházi Egyházmegye iskoláiban. Ahogy véget ért a tanulás, kezdetét vette a játék: a külső helyszíneken és az iskolán belül is változatos programokkal készültek a pedagógusok június 3-4. hetében. A tartalmas időtöltésből és felhőtlen közösségi együttlétből a gyermekeken kívül a szülők is profitáltak, hiszen a 2400 tanuló nyári elhelyezése is megoldódott az adott időszakra.

A programban szereplő hat intézményben Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Máriapócs, Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola Mátészalka, Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola  Nyíregyháza, Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Kisvárda, Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium  Nyíregyháza, Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola Nyírlugos, az elsőtől a hetedik osztályig fogadták a diákokat, akik modellprogramokba kapcsolódhattak be.

Többek között a közlekedés, az egészségre nevelés, az idegen nyelv vagy a hagyományőrzés elmélyült, odafigyelést igénylő témakörein túl volt iskola, ahol bohóc, volt, ahol vízipisztolyos harc hozott felüdülést a nyári forróságba.

A jó hangulatú, kötetlen közösségi tapasztalat és az élményalapú tanulás mellett a gyermekek apró ajándékokkal tértek haza: hátizsák, benne tisztasági csomag és „túlélő felszerelés”, melyet a tábor alatt is hasznosíthattak.

A napközis táborok iskolai helyszínen, a hat bentlakásos tábor iskolán kívül: Telkibányán, Napkoron, Boldogkőváralján, Nyírgyulajon, Pusztafalun és Tiszabecsen zajlottak, szintén ingyenes részvételt és napi négyszeri étkezést biztosítva a jelentkezőknek.

„A táborokban a korszerű pedagógiai módszerek alkalmazásával közösségi programok valósultak meg, melyekben megnyilvánult az iskoláinkban jellemző görögkatolikus lelkiség. Az itt megélt élmények hozzájárulnak a módszertani kultúra fejlesztéséhez, erősítik a gyermekekkel való együttműködést a nevelési-tanulási környezetben a tanév során is. A projekt PILOT jellegű volt, amely eredményeiben, tapasztalataiban lehetővé teszi a folytatást a következő tanévekben” – nyilatkozta Ómajtényi Edit projektmenedzser.

A táborok az EFOP 3.3.5-2017-00062 azonosítószámú „Iskolai Közösségi Program megvalósítása a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeiben” című projekt keretében, valósultak meg.

A projekt időtartama: 2018. március 1. – 2019. augusztus 31.

Igényelt támogatás: 115.799.585 Ft. A támogatás mértéke: 100 %.

Bevont tanulók száma a jelzett köznevelési intézményekből: 2400 fő

A program a Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeiben – a gyermekek aktív foglalkoztatását érintve – a 2017/18-as és 2018/19-es tanév végén, mindkét év júniusának harmadik és negyedik hetében valósult meg.

Projektesemények és adatok 2018 és 2019-ben:

•       Bevont intézmények: 6

•       Közösségi alkalmak típusai:

•       Környezetvédelem, természetismeret, tudatos fogyasztói magatartás;

•       Nemzeti és kulturális identitás, hagyományőrzés, anyanyelvápolás;

•       Közlekedés, KRESZ – Sport, egészségre nevelés;

•       Idegennyelv;

•       Digitális világ, tudatos médiahasználat, digitális alkotás;

•       Művészeti nevelés, ének-zene

•       Bevont tanulók száma: 2400 fő

•       Bevont pedagógusok száma: 282 fő

•       Segítők, önkéntesek: 12 fő

Megszakítás