Az EGYH-KCP-16-P-0116 azonosítószámú pályázatban megvalósult munkálatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016. december 21-én kelt EGYH-KCP-16-P-0116 azonosítószámú dokumentumában 1 100 000 000 Ft összegű állami támogatásban részesített a Nyíregyházi Egyházmegyét, melyből az alábbi fejlesztések valósultak meg.

Készült Magyarország Kormányának támogatásával
Készült Magyarország Kormányának támogatásával

A Nyíregyházi Egyházmegye alapítása, majd 2018. áprilisában első püspöke Szocska A. Ábel kinevezése a püspöki hivatal bővítését, új püspöki rezidenciájának építését, a meglévő épület felújítását is szükségessé tette.

Az építkezés során az eddigi hivatal mellé a városháza felől lévő oldalon egy teljesen új szárny épült. Az új épületrészre azért volt szükség, mert a püspökség oktatási és szociális rendszere kinőtte a püspökséget, az új épületrészben került kialakításra a püspöki iroda. Az épület többi része is teljesen megújult a belső felújítási munkálatok során. Az épület fejlesztése kapcsán összesen 2000 négyzetméter irodái egységes bútorzatot kaptak.

A püspöki hivatal és lakás a mélygarázs fölött, a lehajtó vonala, a meglevő épület és a személyfeljárati lépcső által határolt területen került megépítésre Az épület földszint, I emelet, magas-tetős kialakítással készült. A földszinten lépcsőház, fogadótér, tárgyaló, püspöki és titkári iroda vizesblokkok kerültek elhelyezésre. Az irodák a mélygarázs lehajtó fölött emelt padlószinten helyezkednek el. Az I. emeleten püspöki lakás és egy tárgyaló került kialakításra. A lakásban nappali, konyha, étkező, 3 hálószoba és 3 fürdőszoba készült. A lépcsőházban egy háromkarú lépcső és egy mélygarázsból induló lift is került elhelyezésre. Az épületben akadálymentes használatra alkalmas lift készült, amely a mélygarázsból indul, felső szintje pedig a tetőtér. A mélygarázs raktár részében egy közlekedő és több kisebb raktár került kialakításra. A felépített épületrész nettó alapterülete 530 négyzetméter.

A beruházásban a levéltár épülete is felújításra került. A Nyíregyházi Egyházmegye alapítása óta nélkülözte a levéltárat, ezért kialakítása nélkülözhetetlen volt az egyházmegye működéséhez. Az épületrész helyiségeit újraburkolták, festették és teljesen új elektromos rendszert kapott (elektromos vezetékek, kapcsolók, aljzatok teljes cseréje). A felújított épületrész 80 négyzetméter.

Az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola akadálymentes tornacsarnokkal (melyben bordásfal, kosárlabdapalánk, mászórúd, mászókötél, gyűrű, a szerkezet megóvására szolgáló labdafogó háló és lelátó is helyet kapott), négy tanteremmel és kiszolgáló helyiségekkel (öltöző, zuhanyzó, mosdók) bővült.

Az iskola mellett még egy húsz férőhelyes parkoló is kialakításra került.

A szociális ellátás területe fontos pasztorális célja az Egyházmegyének. A Kormánytámogatásnak köszönhetően a Nyíregyházi Egyházmegye által fenntartott Kisvárdai és az Újfehértói bölcsőde komfortosabbá tétele történhetett meg.
A Nyíregyházi Egyházmegye parókiáiban (egyházközségeiben) működő házi segítségnyújtó szolgálatok helyiségeinek, a bentlakásos otthonok felújítása és a szolgálatok eszközellátásának javítása is a fejlesztés tárgya volt. Felújításra került a Nyírgyulaji öregek otthona, Aranyosapáti, Demecser, Kisvárda, Kántorjánosi, Nagydobos, Nyírlövő, Nyírbéltek, Nyíregyháza, Tímár, Tiszaeszlár, Tiszavasvári és Újfehértói szociális szolgálatok helységei.

Megszakítás