Közösségfejlesztés a Nyírbátori Esperesi Kerületben – Nyírlugos

Projekt azonosító száma: EFOP-1.3.7-17-2017-00085

Kedvezményezett neve: Nyírlugosi Görögakatolikus Egyházközség

Projekt címe: Közösségfejlesztés a Nyírbátori Esperesi Kerületben

Szerződött támogatás összege: 49 732 134 Ft

Támogatás mértéke: 100%-os, vissza nem térítendő támogatás

Projekt tartalmának bemutatása:

A Nyírlugosi Görögkatolikus Egyházközség az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés, a társadalmi esélyteremtés biztosítására irányuló „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” c. felhívásra 2017-ben támogatási kérelmet nyújtott be, melyet sikeresen elnyerve 36 hónapon keresztül valósulnak meg az egyház valamint együttműködő partnerei között a projekt céljait biztosító szakmai programok és tevékenységek.

A benyújtott támogatási kérelem alapján a projekt átfogó célja az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni többszintű fellépés megvalósítása, közösségi fellépés a hátrányos megkülönböztetés hatásai ellen a rászoruló csoportok támogatása érdekében.

A projekt célcsoportjainak kiválasztását részletes szakmai elemzés előzte meg, melynek alapján a projekt célcsoportjai a hátrányos helyzetű személyek, fogyatékkal élők, romák, idős és/vagy demens személyek, bűnelkövetéssel/áldozattáválással veszélyeztetett fiatalok és gyermekek.

A támogatható programok és tevékenységek között a szemléletformálást, társadalmi érzékenyítést elősegítő programok – információs nap, érzékenyítő csoportfoglalkozások (lelki napok), kompetenciafejlesztő kiscsoportos foglalkozások (konfliktuskezelési tréning) – valósulnak meg.

A társadalmi együttlét javítását szolgáló közösségfejlesztő foglalkozások, mediációs tanácsadások, közösségi rendezvények (családi nap, táborok, kirándulások), közösségek létrehozásának elősegítését célzó események (Jogosan work-shop), hátránykompenzációs tevékenység (internetes tréning) valamint egyéni tanácsadások megvalósítására kerül sor a projekt ideje alatt.

A célcsoport önérdekérvényesítő és önszerveződési képességeinek fejlesztését szolgáló tanácsadás és tréning foglalkozások; a prevenció, áldozattá- és bűnelkövetővé válás, szenvedélybetegségek megelőzése céljából a szabadidő hasznos eltöltési lehetőségeinek bemutatására szolgáló programok (sportnapok, családi előadások, élménycsoport foglalkozások) kerülnek megvalósításra.

A szervezetfejlesztési tevékenység keretein belül vezetés- és szolgáltatásfejlesztés valósul meg.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. június 29.

Megszakítás