Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program megvalósítása a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeiben 2021-ben.

A projekt a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában lévő 7 köznevelési intézményben valósul meg, összesen 1359 tanuló és 141 pedagógus aktív szakmai részvételével, illetve közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok bevonásával. A bentlakásos és napközis tematikus tanulási alkalmak megszervezése és megvalósítása az 1-8. évfolyamos tanulók bevonásával valósul meg. A tanulási alkalmak megvalósítása során az EFOP-3.2.15-VEKOP-17 projektben kifejlesztett tartalmakat alkalmazunk. A tanulási alkalmak lebonyolításának időszaka 2021. 25-26. hete. A bentlakásos programok megvalósítására olyan programhelyszíneket választottunk, amelyek vállalják, hogy az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 kiemelt projekt keretében kialakított és lefolytatott minősítési eljárásban részt vesznek. A tematikus bentlakásos program hossza 6 nap/5 éjszaka/hét, mely tartalmazza a napi ötszöri (reggeli, déli meleg főétkezés, tízórai, uzsonna, vacsora) étkezést. A tematikus napközis programok a bevont intézmények székhelyén valósulnak meg. A programok hossza 5 nap/hét, mely napi 8 órában zajlik és tartalmazza a gyermekétkeztetésre vonatkozó jogszabályok alapján a napi négyszeri (reggeli, déli meleg főétkezés, tízórai, uzsonna) étkezést. A szülőket többletköltség nem terheli, minden gyermek rászorultságtól függetlenül egységesen részesül étkeztetésben a napközis és a bentlakásos programok ideje alatt is. A napközis és bentlakásos programok keretében az informális és nem formális tanulási alkalmak megvalósítása az EFOP-3.2.15-VEKOP-17 kiemelt projekt keretében kidolgozott témamodulok felhasználásával történik. A projekt megvalósítása hozzájárul a tanulói ismeretek, kompetenciák elsajátítását, a személyiség kiteljesedését elősegítő eszközrendszer továbbfejlesztéséhez.

A táborban színes és változatos tematikák közül válogathatnak a diákok, mint például a „Környezetvédelem, természetismeret, tudatos fogyasztói magatartás” vagy a „Nemzeti és kulturális identitás Hagyományőrzés, anyanyelvápolás” A 2018-2019-es években sikeresen megvalósított napközis és bentlakásos táborainkban színes és változatos programok segítségével beszéltek a hulladékfeldolgozásról, a növények- és állatok világáról, a vizes élőhelyek védelméről; illetve ismerkedtek meg régi labdás játékokkal, tettek szert közlekedési ismeretekre, kerékpárosan vagy gyalogosan. Szintén kedvelt volt a „Nemzeti és kulturális identitás” témamodulhoz tartozó tematika, hiszen itt helyet kaphat a zene, tánc, népi kultúra, mesék világa, de görögkatolikus identitásunk elmélyítése is fontos szempont volt. A „Digitális világ, tudatos médiahasználat, digitális alkotás” tematika megvalósítása lehetővé teszi, hogy a diákok játékosan, ugyanakkor felelősségtudatosan sajátítsák el a digitális kompetenciákat, valamint a pedagógusok módszertani kultúrájának folyamatos fejlesztését és a pedagógiai kreativitás előtérbe helyezését is elősegíti. A program megvalósítása összhangban az új tantervi-tartalmi szabályozókban megjelenő követelményekkel támogatja a köznevelésben az integrált oktatás megvalósulását, erősíti a non-formális és informális keretek között, nyitott nevelési-tanulási környezetben megvalósuló programok, módszertanok szélesebb körű elterjedését a társadalmi együttműködés erősítéséhez.

A kedvezményezett neve:  Nyíregyházi Egyházmegye

A projekt címe: Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program megvalósítása a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási intézményeiben 2021-ben.

A szerződött támogatás összege:  62.115.078 Ft.

Bevont gyermekek száma: 1359 fő.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30

A projekt azonosító száma: EFOP-3.3.5-19-2020-00022

A támogatás mértéke: 100%

Résztvevő intézmények:

  • Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
  • Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola
  • Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
  • Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola
  • Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola
  • Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola

Megszakítás