Görögkatolikus oktatás-nevelés irányítás energiahatékony épületben

Befejeződött a Nyíregyházi Egyházmegye KEHOP-5.2.3-16-2021-00106 kódszámú, „Görögkatolikus oktatás-nevelés irányítás energiahatékony épületben” elnevezésű projektje, melynek keretein belül a Nyíregyháza, István u. 3. sz. alatti ingatlan korszerűsítésére került sor. A beruházás több mint 300 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

A Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában már immár négy éve működik. A Nyíregyházi Egyházmegye a 4400 Nyíregyháza, István utca 3. szám és Liliom utca 31., Hrsz.: 3080 szám alatti ingatlanon alakította ki a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium épületét.

A gimnázium célja, hogy egy családias, görögkatolikus szellemiségű környezetet alakítson ki, ahol a diákok egyéni képességeiket magas színvonalú oktatás révén tudják kibontakoztatni. Nyíregyháza minden középiskolájából felvesznek diákokat, felekezeti hovatartozástól függetlenül. A háromágyas, korszerűen berendezett szobákban nyugodt körülményeket tudnak biztosítani. A kollégiumban folytatott oktató-nevelő tevékenységet a katolikus szemlélet határozza meg.

Az épületben kaptak helyet a köznevelési közszolgálati feladatot ellátó, 16 db Intézmény működését támogató szakmai tevékenységek irodái, foglalkoztató helyiségei is.

Az 1975-ben épült épület energetikai felújítása során a korszerűtlen, elavult fűtési rendszer és nyílászárók is megújultak.

Az épület energetikai besorolása a korszerűsítés hatására EE-ről CC (Korszerű) szintre emelkedett. Az épület külső homlokzata, a födém és ferdetető felület korszerű hőszigetelést kaptak, a homlokzati nyílászárókat pedig 3 rétegű üvegezéssel ellátott hőszigetelt műanyag szerkezetekre cserélték.

A felújítási munkálatok a gépészeti rendszereket is érintették: a fűtési rendszer teljes mértékben, a villamos rendszer részben megújult. Az elektromos fogyasztás csökkentése érdekében egy 25,2 kW teljesítményű napelemes rendszer is kialakításra került a déli tájolású tetőszerkezeten.

Támogatás összege: 345 465 710,- Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Műszaki átadás-átvétel: 2023. 07. 31.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023. 08. 10.

Megszakítás