EGYH-KCP-19-P-0076 – Nyíregyháza Huszártelepi kápolna

A Miniszterelnökség 2019. október 29-én kelt EGYH-KCP-19-P-0076 azonosítószámú dokumentumában 15 000 000 Ft összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesítette a Nyíregyházi Egyházmegyét. A támogatás célja: „Kápolna építésének támogatása Nyíregyháza Huszár-telepen”.

A Nyíregyháza Huszártelepi Görögkatolikus Szervezőlelkészséget Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök alapította 2019. szeptemberében. A Szervezőlelkészség a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola kápolnájából indult ki. A helyszínen szerveződött közösség részéről később igény merült fel egy olyan tér kialakítására ahol közösségi programokat tudnak lebonyolítani, és együtt imádkozhatnak. A támogatás révén került kialakításra a Szentháromság Háza, melyben az időközben „szűkössé” vált iskolai kápolna helyett imádkozhatnak és élhetik együtt az életüket a közösség tagjai.

Az épületen belül átfogó felújítást végeztünk: teljes padlócsere, festés és fűtéskorszerűsítés, elektromos felújítás, ivó- és szennyvíz hálózat fejlesztés, vizesblokkok kialakítása.  Liturgikus szempontból oltár- és görögkatolikus hagyományainknak megfelelően ikonosztázion kialakítására is sor került. 

2021. július 11-én Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök négy paptestvérével együtt – köztük Szabó Tamás pasztorális helynökkel és Kovács Róbert huszártelepi szervezőlelkésszel szentelte fel a Szentháromság házát.

Megszakítás