Egyházmegyei közösségi terek kevesebb és tisztább energiával

Befejeződött a Nyíregyházi Egyházmegye KEHOP-5.2.3-16-2021-00107 kódszámú, „Egyházmegyei közösségi terek kevesebb és tisztább energiával” elnevezésű projektje, melynek keretében 300 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból egy Kisvárdai és három Baktalórántházi helyszínen, valamint főhelyszínként, a Nyíregyháza, Bujtos utca 34 szám alatti ingatlanok esetében került sor korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

A projektben öt helyszínen végzett az egyházmegye energetikai felújításokat, melynek egyik kiemelt helyszíne a Nyíregyházán, a Bujtos utca 34. szám alatt található Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezete volt.

A Nyíregyházi Egyházmegye korábban pályázati úton működtetett tanodákat, valamint nyitott házakként működtek a cigánypasztoráció területén olyan szolgáltatások, amelyek a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek iskolai lemorzsolódásának megelőzését szolgálták, továbbá a sikeres társadalmi integrációt célozták.

A Nyíregyházi Egyházmegye 2019-től öt telephelyen jelenleg közel 130 gyermek részére nyújt ilyen típusú szolgáltatást, akikkel 40 fő felnőtt foglalkozik – pedagógus, szociális munkás, szociálpedagógus és teológus végzettséggel. A Nyíregyházi Egyházmegye, mint fenntartó létrehozta a Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezetét, hogy a megyében működő öt tanoda szakmai és gazdálkodási tevékenységét összefogja, koordinálja, eleget tegyen az adatszolgáltatási és jelentési kötelezettségének.

Ez a szolgáltató működik a Nyíregyháza, Bujtos u. 34. szám alatti ingatlanban. A mostani korszerűsítés során az épület szerkezetének és teljes gépészeti rendszerének a felújítását, illetve megújuló energiaforrással (napelemmel) történő ellátását végezték el.
A Nyíregyházi Egyházmegye 2021. január 1-től több lakásotthonnak vált fenntartójává, melyek leromlott műszaki állapotban kerültek a működtetésébe, így ezek szintén a projekt keretében kerültek korszerűsítésre:
– Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény (székhelye: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 32.) 9. számú
– Lakásotthon – 4561 Baktalórántháza, Köztársaság tér 15/B. – engedélyezett férőhelyszám: 12 fő
– Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény (székhelye: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 32.) 10. számú
– Lakásotthon – 4561 Baktalórántháza, Petőfi S. u. 38. – engedélyezett férőhelyszám: 12 fő
– Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény (székhelye: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 32.) 11. számú
– Lakásotthon – 4561 Baktalórántháza, Dózsa Gy. u. 2. – engedélyezett férőhelyszám: 12 fő

A Nyíregyházi Egyházmegye 2020. július 1-től gondoskodik hajléktalan ellátásról is a Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ Hajléktalanok Átmeneti Szállásán (4600 Kisvárda, Vásártér 16. szám alatt), 24 engedélyezett férőhelyen.

Az épületek felújításra szorultak, így külső hőszigetelést kaptak és a nyílászárókat hőszigetelt szerkezetekre cserélték. A felújítási munkálatok a gépészeti rendszernél a fűtési rendszert teljes mértékben, a villamos rendszert részben érintették. Az elektromos áram fogyasztásának csökkentése érdekében napelemes rendszert építettek ki.

Támogatás összege: 328 211 210,- Ft
Műszaki átadás-átvétel: 2023. 08. 30.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023. 09. 30.

A projektről bővebb információt a https://www.nyirgorkat.hu/palyazat/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Kazár Krisztina
pályázati irodavezető
e-mail:palyazat@nyirgorkat.hu

Megszakítás